מה בין מעליות שבת והתחדשות עירונית בבני ברק?
מי שיסתובב בעיר בני ברק יגלה שהיא בהחלט לא ניו יורק אותל אביב ואם יסתכל לגובה לא יראה גורדי שחקים שמקשטים את השמיים. מדוע אתם שואלים?
נתחיל ממדיניות העירייה המקלה בקשר עם הרחבת בנייה על הגגות, עקב מצוקת הדיור של המשפחות הגדולות כמו גם עינם הטובה של השכנים שאפשרה את הבניה על הגגות- נוצרו זכויות שנוצלו באופן פרטי ומקשות יותר להתמודד עימן במסגרת פרוייקטים של התחדשות עירונית.
הסיבה הנוספת שלא תרגישו ניו יורק, מביאה אותנו לשתף אתכם בסיפור מעניין ומעשיר-
החזון איש שהיה נחשב כגדול הרבנים בזמן קום המדינה וכרבה של בני ברק סבר כי עלייה במעלית שבת הינה עובדין דחול ואין להתירה גם אם ימצאו הפתרונות הטכנולוגים שהרי לא יעשה כל מלאכה על ידי עליית האדם במעלית וכך בעיר בני ברק נהגו רבים מאוד להחמיר ואף לאסור בשימוש במעליות בשבת. עד כדי שבבית החולים הממוקם בעיר בני ברק משתמשים בגוי של שבת לצורך שינוע חולים במעליות בשבת ולא משתמשים כלל במעלית שבת, גם לא לצורכיהם של החולים. ממילא גם מדיניות העירייה נגזרת מכך שהרבנים בבני ברק אינם מתירים מעלית שבת בשום קונסטלציה ובעיקר לפי הכלל שיש לנהוג בכל מקום כדיני רב המקום (מרא דאתרא –ע"ע). בבני ברק שנחשבת כעירו של הזו"א יש לנהוג כפסיקותיו.
ברור לנו כי הזמנת המעלית בשבת, לחיצה בכפתורי הקומות או מעבר בחיישנים המונעים סגירה אוטומטית של הדלתות אסורים הם בשבת קודש. אך מאז ימי החזון איש נעשו התפתחויות טכנולוגיות של מעליות שבת, המונעות באוטומציה שאינה מצריכה שינוי בחשמל מצד האדם. אולם גם על מעליות אלו יש שנהגו שלא להשתמש בהן בשבת וזאת מכמה טעמים. הטעם העיקרי הוא שגם האוטומציה הזו אינה מושלמת ומסתמכת על כך שהאדם אינו פועל באופן ישיר (גרמא ע"ע) וכך נולדו להן מעליות אחרות שהאוטומציה בהן עובדת על שיטה טכנולוגית אחרת.
אך גם למעליות אלו יש שטענו כי הוספת המשקל של האדם במעלית פועלת להוספת כח החשמל הנצרך להפעלת המעלית. כך שמעצם כניסת האדם למעלית מוסיף הוא בגופו על איזון וכוונות כמות החשמל הנצרכת לנשיאת המעלית.
בעת האחרונה כבר נמצא פתרון טכנולוגי גם לבעיה זו ונראה היה כי נמצא הפתרון המושלם למעלית שבת ומעתה ניתן לבנות רבי קומות גם לציבור החרדי. נמצאו רבנים שבדקו את הפתרון הטכנולוגי וסמכו ידם לפתרון זה. אולם מהר מאוד גם לכך נמצא הבעייתיות, בעיקר משום מה שמכונה בעגה ההלכתית "עובדין דחול". הסברה הוא שישנן מלאכות שהינן אסורות בעצם מדיני השבת אולם גזרו בהם חז"ל (כינוי לחכמי התורה הקדומים –ר"ת חכמינו זכרונם לברכה) לאוסרם מחמת נראותם כמעשי ימי החול ואין על ידם שוני בהנהגת האדם בשבת בשונה מיום חול. למעשה נושא זה עובדין דחול הינו מורכב מאוד וגם לא תמיד ניתן להבין מתי הוא נאמר וכשלעצמו יש בו הרבה להרחיב אופקים.
זוכרים את החזון איש? רבותיי- ההיסטוריה חוזרת.
עדי וינשטיין, שיר אתר וקרן קורצמן Next-Door, חברה מנהלת, ייזום וניהול נדל"ן.
Image by <a href="https://www.freepik.com/free-photo/new-house-keys-composition-with-papers_1845915.htm#query=real%20estate%20appraiser&position=6&from_view=search&track=ais">Freepik</a>