מה הם מסלולי התחדשות עירונית ?

ההתחדשות העירונית היא תהליך שבו בעלי דירות יכולים ליהנות מהזדמנויות למימוש זכויות בנייה ועל ידי כך להשביח את הנכס שבבעלותם. לכל אחד מהמסלולים להתחדשות עירונית יש השלכות שונות וסוגיות מהותיות המשפיעות על איכות והצלחת הפרויקט. 

כמנהלות פרויקטים ידוע לנו כי לבעלי הזכויות ישנם דרישות וציפיות, כך שארגון נכון ומודעות למצב התכנוני קריטי לשלב ההתארגנות ולכן קריטי להצלחת הפרויקט.

1. עיבוי (בשם המוכר יותר -תמ"א 38/1)

במסלול החיזוק, בעלי הזכויות אינם חייבים לעבור תהליך פינוי, כיוון שהבניין נשאר במקומו ועובר שדרוג. עם זאת, עליהם להיות מעורבים בתהליך האישור של השיפוצים ולקבוע את זכויותיהם בתוספת הדירות (במידה שישנה). בעלי הדירות יכולים להנות מתנאים טובים יותר כמו תוספות לשטח הדירה הקיימת כמו ממ״ד או שיפוץ פנים דירתי . הארגון הראשוני חשוב כדי למנוע עיכובים, במיוחד אם יש התנגדות מצד דיירים לביצוע השיפוצים.

2. הריסה ובנייה בניינית (תמ"א 38/2)

לאור סיומה של תוכנית המתאר הארצית לחיזור מבנים (תמ"א 38) ברוב הערים, עיריות רבות מקדמות תוכניות אשר צפויות להחליף את מתווה התמ״א. התוכניות צפויות להתאים את מנגנון ההתחדשות הבניינית, קרי מגרשים בודדים למרחב המקומי.

במסלול של הריסה ובנייה מחדש, נהרס הבניין כולו ונבנה מחדש בהתאם לזכויות הבנייה התקפות. לעיתים, מספר בניינים מתאחדים ויוצרים פרויקט הריסה ובנייה המכיל מספר בניינים. בשונה מתמ"א 38 מסוג 2 כאן ניתן לבנות יותר מבניין אחד על החלקה (ככל ויש מקום). בעלי הדירות זכאים למימון מלא עבור שכירות במהלך תקופת הבנייה כולל הוצאות הובלה הלוך וחזור. מתווה הזכויות לרוב יהיו ידועים ויוכלו להעניק וודאות מסוימת בכל הנוגע למספר קומות, כניסות ועוד.

מתווה חלופת שקד – מהווה מסלול שמזכיר את מסלול ההריסה ובניה בניינית אך מכיל סל זכויות שונה ומהווה מבחינת לוחות זמנים כמו תהליך של הגשת תוכנית בסמכות רשות מקומית ולא כמו בקשה להיתר.

*קרדיט: התמונה נלקחה מתוך האתר של עיריית בת ים: https://batyam.complot.co.il/

3. פינוי-בינוי יזמי

במסלול פינוי-בינוי יזמי לאחר קיום מכרז יזמים, הבעלים מתקשרים עם יזם באמצעות הסכם סופי ובאמצעות כך ממשים את הזכויות שניתנות להם במסגרת המדיניות העירונית. לפי מדיניות זו היזם הנבחר בוחן חלופות תכנוניות מול העיריה תוך שמירה על הנחיות המתקבלות מתוכניות כוללניות או תוכניות להתחדשות בניינית. במסלול זה מוגבלת ההכרזה על המתחם כ"מתחם פינוי בינוי" לתקופה של 6 שנים (כוללת אפשרות להארכה) שבאה לידי ביטוי בהטבות מס.

4. פינוי-בינוי רשויות

במסלול פינוי-בינוי רשויות, הרשות המקומית (בשיתוף הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית) היא שמובילה את התהליך, אך בעלי הדירות נדרשים לארגון משלהם. במסגרת תהליך זה, בעלי הדירות יכולים להתארגן כחלק מקבוצת בעלי זכויות כדי להגיש התנגדויות אם ישנן, למקסם את זכויותיכם ולוודא שהם מקבלים את התמורה המגיעה להם. ההתארגנות כוללת בחירת נציגות דיירים שתייצג את הדיירים מול הרשות המקומית והיזמים. כמו כן, בשלב זה על הדיירים להכיר את התנאים המוצעים להם, כגון הזכות לקבל דירה חדשה, פיצויים, או שדרוג הדירה הקיימת, ולהתעקש על תנאים טובים יותר במידת הצורך.

*קרדיט: התמונה נלקחה מתוך האתר של עיריית בת ים: https://batyam.complot.co.il/

לסיכום, איך זה משפיע עליכם?

המעורבות של בעלי הזכויות בתהליך ההתחדשות העירונית היא חיונית להצלחת הפרויקט ולמיקסום הזכויות שלהם. התארגנות נכונה בין בעלי הדירות, בכל אחד מן המסלולים, יכולה להבטיח את קבלת התנאים הטובים ביותר, תוך שמירה על זכויותיהם ויצירת תכנון מרחבי נכון ומתאים לקהילה. 

מה המסלול הנכון להתחדשות עירונית אצלכם? מוזמנים לפנות אלינו בטופס למטה ונעשה בדיקה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *